'Sovende pige' vækkede købernes interesse

Lichtenstein

11.05.12

Roy Lichtensteins Sleeping Girl opnåede et rekordhøjt hammerslag på Sotheby’s store forårsauktion for international nutidskunst. Købere fra fire verdensdele pressede den samlede pris op i godt en kvart milliard kroner, hvilket er rekord for pop art-kunstneren.

Af Troels Ussing

En håndfuld købere drømte så voldsomt efter at få fingre i Sleeping Girl, at Roy Lichtenstein-maleriet fra 1964 endte med et hammerslag på 40 millioner dollar – godt 230 millioner kroner – da det natten til torsdag dansk tid var under hammeren på Sotheby’s i New York.

Med salær røg værket op i 258 millioner danske kroner, hvilket er den største sum, der nogensinde er betalt for et kunstværk af den amerikanske pop art-kunstner. Men den høje pris på Lichtenstein kom ikke rigtig bag på direktøren for Sotheby’s afdeling inden for international nutidskunst: 

- Store ikoner skaber høje priser. Og markedet er blevet mere globalt end nogensinde før, sagde Tobias Meyer efter auktionen, da han over for New York Times også skulle vurdere, hvorfor der i maj måned er blevet slået så mange rekorder på kunstværker.

Den globale interesse blev netop afspejlet i forbindelse med Sleeping Girl-salget, da de fem interesserede købere kom fra henholdsvis Asien, Nordamerika, Sydamerika og Europa. Hvilken nationalitet den nye ejer har, er dog ikke blevet oplyst af Sotheby’s. 

Bacon legede også med
Lichtensteins Sleeping Girl måtte dog dele auktionens højeste hammerslag med Francis Bacons Figure Writing Reflected in a Mirror, som også nåede de 40 millioner dollar. Den pris er dog ikke i nærheden af at være en rekord for den irsk-britiske kunstner, hvis maleri Triptych i 2008 gik for 77 millioner dollar.

Til gengæld blev det til en rekord for kinesiske Ai Weiwei. En version af hans kendte værk Sunflower Seeds – i denne udgave bestående af et ton håndlavede porcelæns-solsikkefrø – blev inklusive salær købt for 782.500 dollar, hvilket svarer til godt 4,5 millioner kroner.

Ud af auktionens i alt 57 værker, måtte 11 gå tilbage. Derfor havnede Sotheby’s samlede salg også 'kun' på 266,6 millioner dollar.


LÆS OGSÅ: Rekorder for Rothko og Richter
LÆS OGSÅ: 'Skriget' slår rekord - verdens dyreste auktionssalg
LÆS OGSÅ: Ekspert: Derfor blomstrer kunstmarkedet under krisen


Kilde: Sotheby’s og New York Times
Billede: 'Sleeping Girl' af Roy Lichtenstein
Foto: Sotheby’s