Stjålen kunstsamling fundet på rekordtid

Stolen Piet Mondrian USA

01.10.12

Den amerikanske rigmand Jeffrey Gundlach udlovede en dusør på intet mindre end 10 millioner kroner for at få fat på sin kunstsamling, som blev stjålet forrige uge. Det førte til en lynhurtig opklaring.

Af Troels Ussing

Som Kunstkup.dk tidligere har skrevet, blev den amerikanske fondsforvalter Jeffrey Gundlachs hjem i forrige uge udsat for et tyveri, hvor rigmandens kunstsamling til godt 60 millioner danske kroner blev stjålet. I sin iver for at få sine skattede værker igen udlovede Gundlach straks en dusør på 1,7 millioner dollar – svarende til næsten 10 millioner kroner – for oplysninger, der kunne føre til en opsporing af samlingen.

Og de penge var tilsyneladende lige, hvad der skulle til. I hvert fald blev tyvene pågrebet allerede inden for en uge, og ejeren har nu fået sine værker af blandt andre Piet Mondrian (billedet), Guy Rose og Jasper Johns tilbage.

Telefonopkald førte til frem til samlingen
Gennembruddet i opklaringen kom efter et opkald fra en person, som mente at vide, at de stjålne kunstværker befandt sig i en forretning, som handlede med lydudstyr til biler. Og ganske rigtigt fandt politiet alle samlingens malerier med undtagelse af et enkelt i den pågældende butik.

To mistænkte, butikkens ejer og en medsammensvoren, er nu anholdt for at have stået bag indbruddet, som også inkluderede tyveriet af Jeffrey Gundlachs Porsche.

Det sidste maleri i samlingen fandt politiet efterfølgende i en anden ejendom. Personen, som havde erhvervet sig det værk, er ikke arresteret, men hjælper politiet med den nærmere efterforskning.

Ingen dusør til en medskyldig
Med oplysningen, der førte frem til kunstsamlingen, står Jeffrey Gundlach nu til at skulle udbetale 10 millioner til den eller de personer, som stod bag informationen. Men rigmanden understreger i en pressemeddelelse, at der er en betingelse for, at pengene bliver udbetalt.

- Hvis personerne, der kom med tippet, var en del af tyveriet, vil de ikke modtage en eneste penny, udtaler Gundlach ifølge Artlyst.com.

- Var de derimod hæderlige mennesker, vil de få hver en penny, lyder det fra rigmanden.


LÆS OGSÅ: Kunstsamling til 60 millioner stjålet hos rigmand

LÆS OGSÅ: Stjålen Matisse opsporet på hotelværelse


Kilder: LA Times, AFA News og Artlyst
Billede: 'Composition (A) En Rouge et Blanc' af Piet Mondrian
Foto: Santa Monica Police Department