Stjålen Matisse opsporet på hotelværelse

Matisse

19.07.12

Et maleri af Henri Matisse, som blev stjålet for over ti år siden, er efter en storstilet FBI-aktion kommet tilbage til sin rette ejer. Undercover-betjente narrede maleriet fra tyvene.

Af Troels Ussing

Efter at have været forsvundet i mere end ti år, fik det amerikanske forbundspoliti, FBI, tirsdag tilbageerobret Henri Matisses Odalisque in Red Pants, som blev stjålet fra et venezuelansk museum i 2002. Det melder flere amerikanske medier.

Maleriet af den franske kunstner er ejet Sofia Imber Museum i Caracas, men blev ved flere lejligheder omkring årtusindeskiftet udlånt til andre museer. I 2002 fandt det venezuelanske museum så pludselig ud af, at originalmaleriet var udskiftet med en kopi. Hvornår ombytningen præcis havde fundet sted, var uklart.

FBI slog til på hotelværelse
Efter ti år uden afgørende spor i sagen fik FBI pludselig mulighed for at komme i besiddelse af værket, da bureauets undercover-betjente via deres falske identitet som kunstsamlere blev kontaktet af tyvene, der ønskede at sælge maleriet.

Tyvene erklærede i forbindelse med handelen, at de vidste, at Odalisque in Red Pants var stjålet, og derfor ville de sælge maleriet til blot 740.000 dollar, selv om værket egentlig er vurderet til 3 millioner dollar (18,2 millioner kroner).

En aftale blev etableret, hvor købet skulle finde sted på et hotelværelse i Miami Beach. Florida, men i stedet for at udlevere en kuffert med pengene, arresterede de hemmelige agenter de to tyve, som havde medbragt Matisse-lærredet i et rødt rør.

Kunsttyvene – en 46-årig amerikansk mand og en 50-årig mexicansk kvinde – står nu til at få op til ti års fængsel for deres forbrydelse.
 

LÆS OGSÅ: Stjålen Cézanne lå gemt under biltag
LÆS OGSÅ: Stjålet værk vender hjem efter 30 års jagt
 

Kilder: CNN, ABC News og SBS
Billede: 'Odalisque in Red Pants' (1925) af Henri Matisse
Foto: Sofía Imber Contemporary Art Museum