Stjålet værk vender hjem efter 30 års jagt

27.01.12

Et fransk museum fik i 1981 stjålet et værdifuldt værk af impressionisten Claudio Pissarro. Nu får museet endelig sit kunstværk tilbage efter en 30 år lang 'thriller'.

Af Troels Ussing

- I dag er en stor dag. Den her thriller fik en lykkelig slutning.

Sådan lød ordene på CNN, da Frankrigs ambassadør i USA, Franҫois Delattre, fik overbragt et originalværk af Claudio Pissarro, som blev stjålet i impressionistens hjemland helt tilbage i 1981.

Dermed blev der sat endeligt punktum i en meget lang efterforskning, som involverede både amerikanske og franske myndigheder, og billedet Le Marche aux Poisson kan nu endelig vende hjem til Musée Faure i Aix-les-Bains.

Gemt under jakken
Det er altså tre årtier siden, at det lille kunstværk forsvandt fra det franske museum. En museumsvagt så dengang en mand forlade stedet med Pissarro’en under sin jakke, men det lykkedes hende ikke at stoppe ham.

Fire år senere solgte tyven så motivet med fiskemarkedet til et galleri i Texas, hvor en ansat lurede – dog uden at vide, at værket var stjålet – at hun her kunne gøre en god forretning. Så hun købte billedet for sølle 8.500 dollar.

Genkendt på auktionshuset
Otte år efter i 2003 gik gallerimedarbejderen til auktionshuset Sotheby’s i New York for at sætte værket til salg, og i første omgang fik hun at vide, at alt var i orden, og billedet ville blive vurderet til mellem 60.000 og 80.000 dollar, hvilket dengang svarede til cirka en halv million danske kroner.

Efterfølgende fandt Sotheby’s dog frem til, at Pissarro’en var stærkt savnet på Musée Faure, hvorfor billedet naturligvis aldrig blev budt til salg. 

Alligevel skulle der gå en årrække med juridiske kampe, ikke mindst fordi gallerimedarbejderen gjorde krav på værket, og derfor var det først i denne uge – 31 år efter tyveriet – at Pissarros fiskemotiv igen havnede på franske hænder.


Kilder: CNN og Le Parisien
Billede: Musée Faure i Aix-les-Bains
Foto: Wikialine, Wikimedia Commons