Stjerner forlader Gagosian Gallery på stribe

Gagosian Gallery New York

17.12.12

Inden for blot to uger har tre stjernekunstnere droppet verdens mægtigste gallerist, Larry Gagosian. Damien Hirst og Yayoi Kusama har helt stoppet samarbejdet, mens Jeff Koons noget utraditionelt holder sin næste udstilling hos Gagosians ærkerival.

Af Troels Ussing

Gagosian Gallery har altid været galleriet, man som kunstner flytter til og ikke fra. Men det er der pludselig lavet om på. På blot 14 dage har tre af galleriets største navne nemlig valgt at droppe samarbejdet med det galleri, som målt på årlig indtjening overgår alle andre i verden.

Først var det Jeff Koons, der for to uger siden meddelte, at hans kommende udstilling i New York ikke ville finde sted på Gagosian Gallery, men derimod hos Gagosians største konkurrent, David Zwirner Gallery. Selv om Koons ikke officielt har afbrudt samarbejdet med Larry Gagosian, er det højst usædvanligt, at en kunstner pludselig benytter et konkurrerende galleri i samme by.

Torsdag kunne Financial Times så afsløre, at ingen ringere end Damien Hirst havde sagt 'goodbye' til Gagosian, og fredag var det japanske Yayoi Kusama, der cuttede forbindelsen med galleriet, som ud over sine tre afdelinger i New York har hele ni andre galleriet rundt om i verdens største byer.

Tavs gallerist
Larry Gagosian har ikke ønsket at kommentere på masseflugten over for nogen medier, og kun i forbindelse med det opsigtsvækkende Hirst-brud sendte galleriet en kort pressemeddelelse ud:

- Det har været en stor ære at arbejde med Damien de sidste 17 år, der kulminerede med den verdensomspændende udstilling af de komplette Spot Paintings 1986-2011 på alle 11 Gagosian-gallerier (i dag eksisterer der 12 Gagosian-gallerier, red.). Vi ønsker ham fortsat succes i fremtiden.

Bortset fra Damien Hirst, som til Financial Times sendte en officiel meddelelse om, at han og Gagosian var "nået frem til en venskabelig afgørelse om at stoppe samarbejdet", har ingen af de tre stjernekunstnere uddybet, hvorfor de ikke længere ønsker at være tilknyttet Gagosian Gallery.

Derfor spekulerer især newyorker-kunstbloggerne i disse dage som gale over, hvad der egentlig er sket. Har der været konfrontationer mellem kunstnerne og Gagosian? Er kunstnerne blevet så store, at de helt kan undvære verdens mest magtfulde gallerist gennem årtier? Eller er Larry Gagosian, som senest blev kritiseret for at satse på musikeren Bob Dylans kunstværker, på vej ned? The Answer is blowing in the Wind
 

LÆS OGSÅ: Se de 100 mest magtfulde i kunstens verden
LÆS OGSÅ: Nu kan alle blive ejer af en signeret Hirst
 

Kilder: Financial Times samt diverse netmedier
Billede: Gagosian Gallery i New York
Foto: Wikimedia Commons