Svindler forfalskede mere end 50 værker

05.03.12

Den tyske kunstforfalsker Wolfgang Beltracchi indrømmer i et nyt interview, at han har stået bag langt flere forfalskninger end de 14, han blev dømt for sidste år.

Af Troels Ussing

I oktober sidste år faldt der dom i den sag, som er blevet betegnet som Tysklands største kunstskandale nogensinde. Seks års fængsel blev Wolfgang Beltracchi idømt for at have malet 14 kunstværker og solgt dem for at være værker af blandt andre André Derain og Max Ernst. 

I et interview med den tyske avis Der Spiegel afslører Beltracchi nu, at hans fup var langt mere omfangsrigt. Den 61-årige indrømmer, at han har forfalsket værker af 'cirka 50' forskellige kunstnere. Det helt nøjagtige antal af malerier, og hvor de befinder sig i dag, ønsker fupmageren ikke at afsløre.

40 års fusk
Beltracchi siger til Der Spiegel, at han begyndte sin forfalsker-karriere allerede i 1970’erne, da han 'producerede umalede værker af gamle mestre, senere også i jugendstil og af ekspressionister', som han solgte på loppemarkeder.

I 80’erne og 90’erne kom den udspekulerede fupmager på idéen om at opfinde to private kunstsamlinger, så han kunne fortælle gallerister og auktionshuse, at hans forfalskninger rent faktisk stammede fra familier, som havde købt malerierne af kunstnerne i begyndelsen af 1900-tallet. Dermed blev det let for Beltracchi at få afsat malerierne og tilmed tjene styrtende på dem. 

Kunne have solgt 2.000 forfalskninger
Ifølge Wolfgang Beltracchi kunne han have solgt '1.000 eller 2.000 styk' af sine fup-malerier, da efterspørgslen på værkerne var stor. 

I stedet for at sælge forfalskning på forfalskning blev tyskerens fusk dog opdaget, da en nærmere undersøgelse af et af ’hans’ værker viste, at malingen indeholdt små mængder af titanium hvid. En farvetype, som slet ikke eksisterede på den tid, hvor et påstået Heinrich Campendonk-maleri burde have været malet.

Farvefadæsen førte efterfølgende til en række andre afsløringer. Dog kunne det i retssagen mod Beltracchi sidste efterår kun bevises, at den tyske penselfører havde stået bag 14 forfalskninger. Med fupmagerens indrømmelser over for Der Spiegel kan det dog meget vel tænkes, at flere kunstværker i de kommende år vil blive afsløret som Beltracchi’er.


Læs meget mere om Beltracchis spektakulære fup

Kilde: Der Spiegel
Billede: Beltracchi landede på de tyske
avisers forsider i efteråret 2011
Foto: TU