Thatcher kan vælte dansk-norsk kunstnerduo af plinten

Thatcher 1975

I øjeblikket prydes 'Den fjerde sokkel' på Trafalgar Square af en Elmgreen & Dragset-skulptur, men nu vil flere prominente briter have opført en statue af Margaret Thatcher i stedet.

Af Troels Ussing

Londons borgmester, Boris Johnson, er en blandt flere prominente personligheder i England, der ønsker at fjerne de skiftende kunstværker, som udstilles på Trafalgar Square, og i stedet opføre en permanent statue af den netop afdøde Margaret Thatcher på den såkaldte ’Fjerde sokkel’. Det skriver det britiske kunstsite Artlyst.com.

’Den fjerde sokkel’ udgør en af fire statuer, der er opført i hvert sit hjørne på Trafalgar Square, og mens de tre andre er permanente monumenter af Kong George IV, Charles Napier og Henry Havelock, udskiftes skulpturen på den fjerde plint hver 18. måned. Hver gang kommer et nyt moderne kunstværk op på soklen, og lige nu er det den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragsted, der pryder plinten med deres værk Powerless Structures, Fig 101.

Massiv modstand i befolkningen
Forslaget om at droppe projektet med de skiftende skulpturer, der har kørt gennem 13 år og er blevet en af Londons mest højtprofilerede kunstbegivenheder, møder dog ikke opbakning blandt den britiske befolkning. Onsdag aften startede The Guardian en meningsmåling på avisens hjemmeside, hvor hele 86 procent i skrivende stund har svaret ’nej’ på spørgsmålet om, hvorvidt de ønsker en Thatcher-statue på ’Den fjerde sokkel’.

Skulle politikerne alligevel gennemtrumfe at opføre et monument af Jernladyen på Trafalgar Square, vil det ikke mindst gå hårdt ud over kunstneren Katharina Fritsch. Den tyske skulptør var nemlig udpeget til at stå bag næste værk på ’Den fjerde sokkel’. Et værk, der ifølge den oprindelige plan skulle erstatte Elmgreen & Dragsets Powerless Structures, Fig 101 til august.
 

LÆS OGSÅ: Dansk kunst på den fornemste plads i London

Kilde: Artlyst.com og The Guardian
Billede: Margaret Thatcher
Foto: Wikimedia Common