Tv-børneprogram lærte Hirst at lave millionmalerier

29.08.12

Damien Hirst har solgt flere af sine såkaldte spin paintings for tocifrede millionbeløb. Nu afslører den kontroversielle britiske kunstner, at værkerne aldrig var blevet til, hvis han ikke havde fået kendskab til spin-teknikken gennem et børneprogram på tv.

Af Troels Ussing

Det er en teknik, som eleverne i folkeskolen ofte afprøver, før de overhovedet har lært at gange og dividere. Men mens deres spin-malerier oftest havner på køleskabslågen, indtil forældrene en dag smider dem i skraldespanden, så har britiske Damien Hirst tjent millioner og atter millioner på sin 'spin-kunst'.

Havde det ikke været for det børneprogrammet Blue Peter, der bliver sendt på britisk tv, var Damien Hirst imidlertid aldrig kommet i gang med at lave sine berømte malerier.

- Jeg voksede op med Blue Peter og fik min idé til spin-malerierne fra et afsnit i 1970’erne, fortæller Hirst til BBC News.

Fascineret af teknikken
Som niårig sad Hirst og så, hvordan tv-værten John Noakes præsenterede spin-teknikken, hvor man putter maling på en overflade, hvorefter en rotationsmaskine får fladen til at dreje hurtigt rundt, så malingen spreder sig ved maskinens kraft. Et indslag, der fik knægtens hjernecellerne til at snurre:

- Jeg mente aldrig, det var rigtig kunst. Jeg husker, jeg tænkte: 'Det er sjovt, men kunst er noget meget mere seriøst noget', fortæller Hirst, som dog kom på andre tanker senere i livet, og i 1992 begyndte han at eksperimentere med spin-teknikken.

Siden har kunstneren solgt nogle af sine spin paintings for svimlende beløb på over 10 millioner kroner, og ifølge Daily Mail afsætter Hirst også stribevis af spin-malerier til 445.000 kroner stykket, som han blot signerer, når hans assistenter har kreeret dem.

Og hvis Damien Hirst engang var i tvivl om, hvorvidt spin painting er rigtig kunst, kan han blot lægge vejen forbi Tate Modern, som lige nu udstiller hans værker på en stor retrospektiv udstilling. Her har museet valgt at tildele Hirsts spin paintings et helt rum. Og så må det vel være kunst …


LÆS OGSÅ: Nu kan alle blive ejer af en signeret Hirst
LÆS OGSÅ: Damien Hirst ryger på flasken


Kilder: BBC News, Daily Mail og Damienhirst.com