Tysk museum må udlevere nazi-malerier

18.11.11

Neue Nationalgalerie i Berlin er blevet anbefalet at tilbagelevere to af museets malerier, da de menes at være blevet stjålet fra en jødisk familie under Anden Verdenskrig.

Af Troels Ussing

Limbach-kommissionen, som er et tysk organ, der rådgiver om tilbagelevering af nazi-konfiskeret kunst, har påpeget over for Neue Nationalgalerie i Berlin, at museet bør overdrage to af sine værker til deres rette ejer. Malerierne blev nemlig efter al sandsynlighed berøvet en jødisk forretningsmand under Anden Verdenskrig. Det skriver Bloomberg News.

Der er tale om to malerier af den tyske kunstner Karl Schmidt-Rottluff, som var en af pionererne inden for ekspressionismen i Tyskland, hvor han indgik i kunstner-gruppen Die Brücke sammen med store navne som Emil Nolde og Ernst Ludwig Kirchner.

Malerierne 'Farm in Dangast' og 'Self-portrait' burde ifølge Limbach-kommissionen slet ikke hænge på Neue Nationalgalerie, da de øjensynligt blev konfiskeret af nazister i 1942, da den oprindelige ejer – forretningsmanden Robert Graetz – blev deporteret til Auschwitz.

Barnebarn ønsker retfærdighed
Robert Graetz døde som de fleste andre jøder i den polske koncentrationslejr, og derfor er det i dag hans barnebarn, Roberto Graetz, der står til at få udleveret Schmidt-Rottluff-malerierne. Og arvingen glæder sig over Limbach-kommissionens anbe-faling:

- Min familie forsøgte at få disse malerier tilbage allerede i 1946, da krigen var slut. Beslutningen er god for os – for mine børn og mine børnebørn.

- Man kan ikke lave fortiden om, men det er muligt at opnå en lille smule retfærdig-hed, siger Roberto Graetz til Bloomberg News.

Om arvingen får sin bedstefars ejendom tilbage, kræver dog en endelig godkendel-se af Berlins bystyre, som nu skal vurdere Limbach-kommissionens anbefaling.


Se de to Schmidt-Rottluff-malerier 'Farm in Dangast' og 'Self-portrait'.


Kilde: Bloomberg News
Billede: Neue Nationalgalerie med
Henry Moore-skulptur i forgrunden
© Staatliche Museen zu Berlin.
Foto: F. Friedrich