Tysk museum nægter at udlevere nazistisk tyvegods

13.02.12

Deutsches Historisches Museum i Berlin ønsker ikke at tilbagelevere over 4.000 plakater til en tysk-jødisk familie, som fik stjålet den værdifulde samling under jødeforfølgelsen i Hitler-Tyskland.

Af Troels Ussing

Den 9. november 1938 styrtede tyske soldater rundt i Berlins gader. De satte ild til byens synagoger, og hver gang de stødte på en jødisk forretning, blev dens ruder smadret, og ejeren slæbt med til arresten. Under den såkaldte krystalnat blev cirka 25.000 jøder anholdt i Tyskland og Østrig – en af dem var kunstsamleren Hans Sachs.

Den tysk-jødiske tandlæge, som på det tidspunkt ejede verdens største plakatsamling med mere end 12.000 plakater af blandt andre Henri de Toulouse-Lautrec, blev ført til koncentrationslejren Sachsenhausen, men med konens hjælp fik han senere friheden tilbage. Herefter flygtede ægteparret til USA med deres 14 måneder gamle søn. Dog uden den kostbare plakatsamling, som nazisterne havde konfiskeret.

4.259 af familien Sachs’ plakater ligger i dag i Deutsches Historisches Museums arkiv, og det berlinske museum er fast besluttet på at beholde de kostbare plakater, som Hans Sachs’ søn, Peter, ellers har forlangt at få udleveret, da de uretmæssigt blev frarøvet familien. Derfor er konflikten endt med en flere år lang retssag, som formodentligt vil se sin afslutning i marts. Det skriver Artlyst.com.

Plakater for 33 millioner
Et af problempunkterne i sagen er, at Hans Sachs, som troede, at hans samling var gået tabt under krigen, i 1961 modtog en erstatning på 50.000 dollar og derfor muligvis afskrev sig rettighederne over værkerne. Først meget senere fandt sønnen ud af, at en stor del af plakaterne reelt stadig eksisterede, hvorfor han trods den tidligere erstatning har forlangt at få udleveret tyvekosterne, som Deutsches Historisches Museums selv har vurderet til 33 millioner kroner.

Peter Sachs’ krav om udlevering skyldes ikke så meget, at han vil tjene penge, men at han vil forsvare 'familiens historie'. Ifølge Bloomberg News har Sachs’ advokat tidligere udtalt, at familiens ønske er, at 'plakatsamlingen bliver tilgængelig og udstillet altid i stedet for at være i arkiverne på Deutsches Historisches Museum og kun blive udstillet en gang hvert tredje år'. 

Den nu 74-årige Peter Sachs har sagt, at han vil betale den tidligere erstatning tilbage til den tyske stat, hvis han vinder retssagen. 

Deutsches Historisches Museum har ikke ønsket at kommentere retssagen under dens forløb.
 

Kilder: Artlyst.com og Bloomberg News
Billede: Deutsches Historisches Museum 
Foto
Franziska Garvert, Sxc.hu