Tyske skattejægere skal finde stjålen kunst

02.04.12

En tysk ekspedition kæmper i disse dage for at lokalisere store mængder af tyvegods, som nazisterne formodentlig gemte i en mine i det østlige Tyskland. Malerier af Monet og Manet er blandt kunstskattene.

Af Troels Ussing

En historiker har i gamle Wehrmacht-arkiver fundet frem til oplysninger, der kraftigt indikerer, at nazisterne under Anden Verdenskrig gemte en masse stjålne kunstværker i en sølvmine ved den tysk-tjekkiske grænse. Derfor er den vilde skattejagt i Tyskland nu skudt i gang for at finde det værdifulde tyvegods

Det lyder måske mest af alt som manuskriptet til en Indiana Jones-film, men ifølge Daily Mail er det den pure virkelighed, og en ekspedition har allerede foretaget de første undersøgelser i området omkring bjergene i Erzgebirge. Det var nemlig hertil, at nazisterne i vinteren 1944-45 sendte 'en mystisk transport' med blandt andet malerier fra Hatvany-samlingen, siger historikeren Burkhart List, som har gravet hemmeligheden frem.

- Et af de fotos, som gemte sig i arkiverne, var af Sonnenhaus – en stor bygning af Fortuna-minen, hvor jeg tror, at kunsten er opbevaret. Det (fotoet, red.) viser en stor gruppe af SS-soldater. Der var ingen militær eller logistisk grund til, at de skulle være der på en hemmelig mission, hvis det ikke var for at putte kunstværkerne ind i kamre, som klimatisk er ideelle til at opbevare kunst i, siger Burkhart List til Daily Mail.

Er allerede stødt på nazivåben
At tampen brænder for List og resten af ekspeditionsholdet, indikerer fundet af et maskingevær, en nazistisk gasmaske, plastiksprængstof og en nøgle til en sikkerhedsboks – alle dele, som har ligget gemt i området nær minen. 

Den lokale borgmester Heinz-Peter Haustein er heller ikke i tvivl om, at det nu blot er et spørgsmål om tid, før kamrene med skattene bliver fundet:

- Jeg har set beviserne, og jeg har hørt øjenvidnebeskrivelser gennem årene, som fortæller om SS’ernes tilstedeværelse i landsbyen. De ting er her, fortæller borgmesteren til Daily Mail. 

Malerier af Monet og Manet
Hatvany-samlingen, som ekspeditionsholdet forventer gemmer sig i minerne, var ejet af den ungarske industrimand Ferenc Havatny, men kunstsamlingen blev frarøvet den jødiske velhaver under krigen.

Blandt de stjålne værker er malerier af store franske kunstnere som Claude Monet, Édouard Manet og Paul Cézanne. 

Finder ekspeditionen, som er sammensat og betalt af den tyske stat, frem til det nazistiske tyvegods, vil kunstskattene blive udleveret til de rette ejere. 


Kilde: Daily Mail
Billede: Nazisterne gemte ofte stjålne kunstværker
i miner. Her inspicerer General Eisenhower
en saltmine fuld af nazisternes tyvekoster
Foto: Lt. Moore, US Army © US Federal Goverment