Udenlandske gallerier: Gør Art Cph mere international

Den netop overståede kunstmesse i København havde i år for første gang deltagelse af ikke-nordiske gallerier. Om de udenlandske gallerier kommer igen, afhænger af, om Art Copenhagen formår at bygge videre på den internationale profil.

Marina Schjiptjenko hot gallerist

Det svenske galleri Andréhn-Schiptjenko gjorde sit til at give Art Copenhagen et internationalt snit ved at have en solo-præsentation med amerikaneren Tony Matelli, som i øjeblikket er udstillings-aktuel på ARoS. (Foto: Troels Ussing)

19.09.12

Af Troels Ussing

Auf Wiedersehn, arrivederci, au revoir. Sprogene var mange, da der i søndags blev sagt farvel på årets Art Copenhagen. Som noget nyt havde messen ni ikke-nordiske gallerier med foruden de cirka 50 danske og en håndfuld svenske og finske. Og den udvikling synes man godt om hos det anerkendte svenske galleri Andréhn-Schiptjenko, der i år deltog i den københavnske messe for fjerde gang.

- Art Copenhagen har bestemt udviklet sig positivt. Det er godt, at der bliver renset lidt ud. Jeg synes, kvaliteten er blevet bedre. Det højner kun niveauet at åbne op for internationale gallerier, siger Marina Schiptjenko, som er medejer af det stockholmske galleri.

Nye gallerier overvejende tilfredse
At deltage i en mindre messe i et andet land er ofte ikke helt uden risiko for et galleri. Men for de nye 'messe-børn' blev debuten på Art Copenhagen nogenlunde godkendt.

- Det har været en behagelig oplevelse. Salget har været okay – vi er økonomisk næsten dækket ind, og det er cool. Danskerne er lidt forsigtige med at købe værker af kunstnere, de ikke kender, men det har hjulpet os, at vi har haft kunstnere med, der også har været repræsenterede på det danske galleri V1, siger ejeren af belgiske A.L.I.C.E. Gallery, Alice van den Abeele, som påpeger, at det også har været en gevinst at få skabt en masse nye kontakter inden for branchen.

Men selv om det belgiske galleri har fået visse positive ting ud af Art Copenhagen, er det ikke selvskrevet, at turen går tilbage til København om et år.

- Det er meget svært at sige, om vi kommer igen. Det afhænger nok lidt af, hvordan messen udvikler sig – om der kommer nye udenlandske gallerier til, siger Alice van den Abeele til Kunstkup.dk.

"Vi lever jo i en global verden"
Hollandske Galerie Paul Andriesse kom også ud af Art Copenhagen med ’et o.k. salg’ og fik på messen desuden skabt gode kontakter med flere svenske museer. Men det hollandske galleri bebuder også, at man vil overveje, om det er værd at vende tilbage i 2013.

- Det er fint, at messen nu har gallerier uden for Norden med. Vi lever jo i en global verden, og så er det vigtigt, de udenlandske gallerier er repræsenterede. De er samtidig med til at trække en udenlandsk køberskare med, som er godt for messen. Vi har da også været fint tilfredse med at være her, men vi vil først senere tage stilling til, hvorvidt vi kommer igen næste år – der skal helst komme endnu flere udenlandske gallerier, siger Melchior Jaspers, der er blandt bestyrerne af Galerie Paul Andriesse.

Fortsæt udviklingen!
Svenske Andréhn-Schiptjenko vil til gengæld med stor sandsynlighed blive ved med at komme til den danske messe, men galleriet håber bestemt, at Art Copenhagen kan skærpe sin internationale profil i de kommende år.

- For os ville det være dumt ikke at være her. Det er jo en nordisk messe, så vi både får og plejer mange af vores kontakter her. Men vi ser gerne, at messen fortsætter sin udvikling, så den får et endnu mere internationalt snit og måske lokker flere samlere med et internationalt blik til. Det må være næste stik, siger Marina Schiptjenko til Kunstkup.dk.
 

LÆS OGSÅ: Udenlandske gallerier usikre på salget til Art Cph
LÆS OGSÅ: Ekspert: Derfor blomstrer kunstmarkedet under krisen