Verdens ældste kunstværk på auktion?

gammel maske dødsmaske

28.05.12

En mystisk maske, som er cirka 9.000 år gammel, kommer under hammeren i juni måned. Ifølge auktionshuset er der tale om et af de ældste kunstværker, der nogensinde er blevet solgt på auktion.

Af Troels Ussing

En 9.000 år gammel kalkstensmaske fra den judæiske ørken bliver aftenens hovedansigt, når Christie’s den 8. juni afholder sin store auktion over fortidsminder. Ifølge auktionshuset er masken fra år 7.000 før Kristi fødsel nemlig et af de absolut ældste kunstværker, som nogensinde har været budt til salg på en auktion. Med så gamle klenodier kan det dog være svært nøjagtigt at slå helt fast, hvad der er ældst.

Den lidt dystre maske med huller til øjenhuler forventes på grund af sin høje alder at blive ganske attraktiv for museer og andre bydere. Derfor er oldsagen også vurderet til at kunne opnå et hammerslag på omkring tre millioner kroner.

Dødens maske?
Kalkstensmasken har samme størrelse som et menneskeansigt, men den er alt for tung til at bære, og derfor er eksperterne i tvivl om, hvad den er blevet brugt til af de folk fra bondestenalderen i Nærøsten, som fremstillede den.

Dens skeletagtige udseende kunne dog tyde på, at masken har haft en eller anden relation til ritualer omkring døden. Nogle små huller langs kanten kunne i så fald have været anvendt til at sætte masken ned over hovedet på en afdød person. Omvendt kunne hullerne også bare have brugt til at påmontere masken hårlokker, eller de kunne have været sømhuller, så kalkstensmasken kunne sættes fast på en søjle eller en statue.

Udover den mystiske maske er også to romerske marmorstatuer under hammeren den 8. juni, hvoraf den ene – en torso af Venus – er vurderet til at kunne nå næsten samme prisniveau som kalkstensmasken.

Kilde: Christie's
Foto: Christie's