Warhol bedst sælgende kunstner i 2012

Warhol statue of liberty frihedsgudinden

10.01.13

Som så mange gange før topper Andy Warhol også i 2012 listen over de kunstnere, hvis værker er blevet solgt for den højeste sum i løbet af året. En nulevende kunstner indtager tredjepladsen.

Af Troels Ussing

2,2 milliarder kroner. Så mange penge blev der i 2012 brugt på at handle værker af Andy Warhol, hvilket nok engang gør den amerikanske pop art-kunstner til verdens bedst sælgende. Det skriver Bloomberg News.

Heller ikke de næste to på listen overrasker. Pablo Picasso indtager en andenplads med et samlet salg på godt 1,9 milliarder kroner, mens Gerhard Richter napper tredjepladsen. Den 80-årige tysker er dermed den højst placerede nulevende kunstner på listen for andet år i træk. I 2012 blev Richters værker handlet for hele 1,7 milliarder, hvilket var næsten det dobbelte af 2011.

Nutidskunsten er hot
Både Warhol, Picasso og Richter hører til i kategorien inden for nutidskunst, og netop værker af de kendteste kunstnere fra efter Anden Verdenskrig har været i høj kurs i år.

- Nutidskunst er der, hvor den dynamiske energi er på auktionerne. Markedet er selektivt og koncentreret om værker af bestemte kunstnere. Den umiddelbare genkendelighed hos mesterværker af Warhol og Richter gør dem i stand til at klare sig godt, siger Jonathan P. Binstock, seniorrådgiver inden for nutidskunst hos Citi Private Bank Art Advisory & Finance, til Bloomberg News.

Trods efterspørgslen på Warhol, Picasso og Richter var det kun amerikaneren, der fik et værk højt nok op i pris, til at det kunne komme på top-ti-listen over 2012’s dyreste enkeltværker. Det skete, da Warhols Statue of Liberty (billedet øverst) i november blev solgt for 44 millioner dollar på Christie’s.

Årets dyreste enkeltværk blev Edvard Munchs Skriget, der blev det første i historien til at bryde grænsen på 100 millioner dollar. 107 millioner blev det endelige hammerslag.


LÆS OGSÅ: Se de ti dyreste kunstværker i 2012
LÆS OGSÅ: Warhol den bedst sælgende kunstner i 2011

Kilde: Bloomberg News
Billede: Statue of Liberty
af Andy Warhol
Foto: Christie’s